I går var Marianne en tur hos dyrlegen. Det var først og fremst Ayla som skulle sjekkes, så hun var eneste passasjer, men det var flere andre spørsmål vi trengte svar på også.

Tårene triller
Ayla har hele tiden hatt tette/trange tårekanaler. Det har aldri vært et problem for henne i det daglige, hun var vært lite sår og klør ikke med mindre hun får noe rusk på øyet. Det renner dog til tider veldig, og hun har konstante mørke striper under øynene. For oss gjør det ingenting, så lenge det ikke plager henne, men for å kunne holde det i sjakk med tanke på fremtiden, så var hun for første gang hos dyrlegen med dette problemet i desember.

Drømmedyrlegen
Da vi bodde i Drøbak, brukte vi fast veterinær Kjersti Rokk Fleisje på Drøbak Smådyrklinikk. Hun er suveren med dyrene, og stiller opp døgnet rundt så sant hun er hjemme. Vi bruker fortsatt Kjersti om det faller sånn, men da vi flyttet hit til Hølen, fant vi ut at det akkurat hadde åpnet en klinikk bare noen kilometer unna, mellom Hølen og Son. Son dyreklinikk er eid av de samme som driver Moss dyreklinikk.

Vi tar sjansen
Da vi hadde bodd her en liten stund, falt det naturlig å prøve ut den nye klinikken. Det er jo veldig kjekt med dyrlege rett bort veien, spesielt for de dyrene som ikke er hoppende begeistret for å kjøre bil. Vi ble raskt veldig fornøyde med klinikken, og alle jentene som jobber der. Veterinærene Gro og Mai-Gret er veldig dyktige, begge ydmyke og realistiske i forhold til egne kunnskaper. Det er veldig viktig for oss. Ingen kan alt, og det har vi full forståelse for, men å leke besserwisser når man behandler dyr kan være fatalt.

Magiske evner
Dyrepleier Helena har et fantastisk håndlag med dyrene. Jenta har truffet midt i blinken når det gjelder yrke, hun er bygd for dette. Et godt eksempel: Ophelia er veldig sær på hvor hun vil bli tatt på av folk hun ikke kjenner veldig godt (les: meg og Marianne), og det prøver vi å advare folk om. Da Ophelia var på sitt første besøk på SD, rakk ikke Marianne å advare Helena før hun hadde dratt hånden nedover hele kroppen på pus. Marianne gikk i full alarmmodus, men katta bare purret, hun. Magisk!

Staker opp x 2
Tilbake til Aylas øyne. I desember var Ayla hos vet. Gro for å spyle tårekanalene for første gang. Dessverre var kanalene trangere enn ventet, og Gro hadde store problemer. For å forberede nytt forsøk, fikk Ayla øyendråper med kortison i 10 dager, og i januar ble kanalene staket opp. Gro var veldig lettet, hun var ganske lei seg da det første forsøket ikke funka.

Mer rensing av øynene
Etter nye 10 dager med kortisondråper, virket faktisk tårekanalene som de skulle. En liten stund. Dessverre så begynte øynene å flomme over igjen, minst like ille som de gjorde før stakingen. Derfor hadde Ayla time til kontroll hos Mai-Gret i går. Etter å ha hilst på en travel Helena i resepsjonen, bar det opp på undersøkelsesbordet. Mai-Gret mente at øynene ikke var spesielt såre. Vi ville helst unngå mer kortison, for Ayla fikk en enorm appetitt av det, og Mai-Gret syntes ikke at kortison var nødvendig. Vi fikk beskjed om å rense øynene med saltvann morgen og kveld, samt hvis hun hadde vært ute i vind slik at øynene ble såre av det. Så da får vi prøve det, blir spennende å se om det gjør noe forskjell.

Ingen utskeielser
Neste post på listen over saker som skulle tas opp med dyrlegen handlet om Ozzy, Venus og mat. Venus sine nyresteiner påkrever at hun går på veterinærfôr for nyreplager, Hill’s k/d, men nå begynner hun å bli dyktig lei av å kun spise det samme. Specific sitt nyrefôr liker hun ikke. Derimot vil hun veldig gjerne ha litt ekstra, som kyllingbiter, pølse, torsk, eller favoritten pizzaskorper. Vi skjønte helt greit sjøl at pizzaskorper ikke vil være særlig lurt, men vi hadde håpet hun kunne spise litt kylling eller torsk innimellom. Må innrømme at hun har fått en liten bit kylling dann og vann. Marianne spurte Mai-Gret om det var noe som var trygt for nyrene til Venus, men det var dårlige nyheter: Kun spesialfôr på gamlemor. Vi får håpe hun godtar å få våtfôrvarianter av k/d som variasjon.

Ryggproblemer
Ozzy er en stor gutt, men i vinter har han blitt fryktelig stor. Det samme skjedde i fjor, og han var på slankemat en stund før han gikk over på lightfôr. I sommer var han slank og fin, på tidlig i høst ble han veid til 5,1 kg, noe som er perfekt for han. Dessverre begynte han å slite med ryggen. Røntgenbilder viste ingenting, men røntgen avslører jo ikke alt. Antakelig har han belastningsproblemer av et eller annet slag. Da han i høst virkelig viste tegn på smerter, så begynte vi å gi han Hill’s j/d, som er et fôr for å bedre ledd. Dette ser ut til å ha virket etter planen, han har merkbart mindre vondt, men medaljens bakside er alt fettet i dette fôret. 1,5 kg opp er resultatet.

Et dilemma
Det blir litt sånn ond sirkel for Ozzy sitt vedkommende. Det fleste vet vel at leddplager ikke blir bedre av overvekt, så vi er bekymret for om vinninga skal gå opp i spinninga. I tillegg kan han jo få andre problemer av å være i rundeste laget. Vi må altså gjøre noe, og Mai-Gret anbefalte oss å blande j/d  50/50 med Hill’s Metabolic. Metabolic er et slankefôr laget spesielt for å øke forbrenningen. Vi bruker det på Ophelia, og hun har blitt både slankere og mer fornøyd. Vi får håpe kombinasjonen hjelper Ozzy å gå ned i vekt, samtidig som at leddene hans holder seg myke.

Fortsettelse følger…
Det siste problemet Marianne hadde med til dyrlegen er for langt for dette innlegget. Spike har lenge vist tydelige tegn på stress og mistrivsel, og vi trengte råd i forbindelse med det, men det skal jeg skrive et eget innlegg om.

Alt i alt fikk vi mye ut av turen til klinikken. Ayla oppførte seg eksemplarisk, og ble heller ikke bilsyk, noe hun har blitt tidligere. Vi fikk svar på alt vi lurte på, og råd vi kan ta med oss videre. Er virkelig deilig med en god dyreklinikk så nærme, med ansatte som tar seg tid og er flinke i jobben sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om Steiro Zoo
I et blått hus i Hølen bor vi, Lene (meg) og Marianne, med alle dyrene våre. I denne bloggen kan du bli kjent med disse dyrene, og med oss på to bein. Siden vi begge sliter med psykiske utfordringer, vil noen innlegg også handle om dette. Jeg håper du vil trives sammen med oss :)
Facebook
Arkiv
Linker